onsdag 3. november 2010

Lånesamfunnet

Hva sier Bibelen om lån, og forholdet mellom långivere og låntakere? Rom 13,8: «Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre». Ordspr. 22,7: «Rikmenn rår over fattige, den som låner må trelle for den som gir lån». Er dette tilfelle i dag? Femte mosebok har også noe å si om lån. Kapittel 28 står i en sammenheng hvor Israelsfolket blir fortalt hva som vil hende dem, positivt eller negativt, dersom de velger å følge Guds bud: 5 Mos. 28,12: «Du (Israel) skal låne ut til mange folkeslag, men selv trenger du ikke å låne. Herren vil gjøre deg til hode og ikke til hale». I 5 Mos. 28,44 beskrives en situasjon hvor Guds bud ikke blir fulgt: «Han skal låne ut til deg, men du kan ikke låne ham noe. Han skal være hode og du hale». Det er forskjell på hode og hale! I det gamle Israel var det forbudt å låne ut penger til sin landsmann mot rente, (5. Mos. 23,19). I vår tid praktiserer faktisk mange muslimer dette!

Klar tale, har vi lån, er vi treller (haler) til alt er nedbetalt. «Trelldommen» består også i at vi må betale rente på lånet. Den faktiske kjøpesummen i årenes løp blir langt høyere enn den opprinnelige.

Hva er så følgene av låneopptak i dagens samfunn? Det bevirker det at boliger faktisk blir mye dyrere i innkjøp enn det som er nødvendig. Enkelt sagt, dersom ingen fikk lån, ville man heller ikke se de vanvittige prisene som er vanlige i dag. Tilbud og etterspørsel vil være alene om å regulere prisen, og ikke hva man kan få i lån.

Dernest bevirker låneopptak at den endelige totalprisen blir mye høyere gjennom renten vi betaler. Tar vi opp 1 mill. i boliglån med en løpetid på 25 år, koster boligen oss i virkeligheten bortimot 2 mill. istedet. Med stigende rente øker dette beløpet selvsagt. Er dette en velsignelse?

Dagens boligpriser gir folk en falsk følelse av rikdom, fordi den nominelle verdien på boligen er så og så høy etter boligprisstigningen de siste årene. Man tenker ikke over at bolig er «død» kapital, og at man ikke kan leve av den. Enkelte utnytter også denne verdien til å ta opp enda mer lån for å finansiere forbruk. Vinneren i dette racet, «hodet» for å bruke Bibelspråk, er bankene og kapitalkreftene. Halen er du og jeg som har lån.

Den usenkbare «Titanic» sank i løpet av noen få timer. Følgene av boligkrakket som gjerne kommer når vi minst aner det, vil kaste hundretusener av nordmenn ut i økonomisk vanføre. Da får vi til fulle føle om vi er hale eller hode. Tror vi at det er nok plass i livbåtene på «lånebølgens Titanic»? La oss tenke over følgende påstand: Dersom det skulle komme et krakk lignende det store i USA på slutten av 20-tallet, ville de som sitter med store lån ligge hjelpeløse i isvannet, mens de med penger på bok ville ha mer enn en økonomisk livbåt. Hva velger du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar